Ca să ajungem la paginile unui site web, trebuie să cunoaştem adresa la care se află acestea sau, mai bine zis, URL-ul respectivelor pagini web. A nu se confunda URL-ul cu numele de domeniu întrucât sunt lucruri diferite. Când navigaţi pe internet, browser-ul web afişează în permanență adresa paginii pe care o vizitaţi (URL). De cele mai multe ori, aceasta este o expresie de tipul:
http://www.nume_de_domeniu.ro/director/nume_de_pagină.ext
Să analizăm această înşiruire de litere şi semne de punctuaţie:

1. http:// şi www. reprezintă o modalitate de acces la pagina web respectivă. Practic, browserului i se indică faptul că se doreşte să se acceseze o pagină web prin potocolul de comunicaţie HTTP (hyper-text-transfer-protocol), adică protocolul utilizat îndeosebi pentru accesul la paginile web ale unui site
2. nume_de_domeniu.ro reprezintă numele de domeniu şi el reprezintă o adresă „literară” a site-ului web. Aceasta este o combinaţie unică de litere, cifre şi semne de punctuaţie care localizează în mod unic un site web.
3. extensia .ro determină apartenenţa numelui de domeniu de mai sus la un anumit grup de resurse web care au de obicei anumite caracteristici comune, cum ar fi limba în care sunt prezentate informaţiile (cum este şi cazul .ro), sau genul de informaţii care sunt prezentate, indiferent de limbă (cum este cazul domeniilor .com, .info, .org, .net, .eu etc)
4. numele directoarelor şi apoi numele paginii care urmează după numele de domeniu ţin de structura internă a site-ului şi nu au mare importantă pentru utilizatori (dar sunt foarte importante pentru motoarele de căutare)

Ce este un nume de domeniu

Numele de domeniu pune la dispoziţie utilizatorilor o metodă de acces la site-urile web. Fiind practic un nume format din litere, cifre şi câteva semne de punctuaţie, numele de domeniu este uşor de memorat şi de folosit de către operatorii umani. Rolul său principal este de a asigura o metodă de acces la o anumită resursă web, în speţă un site web. Pentru calculatoare, numele de domeniu nu înseamnă nimic. Pentru a afişa conţinutul unui site web, calculatorul trebuie să ştie de pe ce server şi din ce locaţie trebuie să afişeze acel conţinut, această localizare fiind făcută printr-un cod numit IP. De acest lucru se ocupă serverele DNS (Domain Name Service). De fiecare dată când dvs. accesaţi o pagină web de pe internet, browserul trimite cererea de afişare a paginii către alt calculator, acesta mai departe la altul, până când, într-un final, cererea ajunge chiar la serverul unde este găzduit site-ul web respectiv, acesta caută pagină web cerută şi o transmite înapoi tot printr-un lanţ de calculatoare înapoi la dvs. Serverele DNS sunt cele care cunosc unde se află găzduit numele de domeniu căutat şi transmit mai departe cererea dvs. însoţită de adresa IP asociată numelui de domeniu solicitat.

Cum alegem un nume de domeniu

Un nume de domeniu bine ales poate face diferenţa între un site de succes şi unul anost. De cele mai multe ori numele de domeniu trebuie să vă reprezinte afacerea, să o promoveze şi să o susţină. Dacă apelaţi la serviciile oferite de Sitex Design, veţi afla mai multe despre avantajele pe care le oferă anumite nume de domenii şi veţi beneficia de sfaturile noastre în ceea ce priveşte numele de domeniu cel mai potrivit pentru viitorul site web. Este important să vă sfătuiţi cu un specialist înainte de a plăti pentru înregistrarea unui anumit nume de domeniu. De cele mai multe ori, aceste plăţi nu sunt rambursabile. Alegeţi un nume de domeniu reprezentativ pentru afacerea dvs. Un nume de domeniu de forma www.site-ul-firmei-mele.ro nu vă poate aduce avantaje foarte mari în viitor când veţi dori probabil să faceţi o optimizare a paginilor site-ului.

Preţul şi valabilitatea unui nume de domeniu

Odată ales numele de domeniu dorit, în funcţie de terminaţia numelui de domeniu, este posibil să plătiţi mai mult sau mai puţin. Pentru rezervarea numelor de domenii se plăteşte o taxa anuală către societatea care înregistrează respectivul nume (de exemplu pentru domeniile cu extensia .ro, rezervările se fac prin intermediul Registrului Român de Domenii – https://www.rotld.ro ).

Mare atenţie la perioada pentru care se face rezervarea numelui de domeniu: pentru a prelungi durata de utilizare a numelui de domeniu ales, va trebui să plătiţi în avans pentru următoarea perioada. Ar fi bine să o faceţi înainte cu câteva săptămâni de expirarea numelui de domeniu pentru a nu avea surprize neplăcute. Există cazuri când un nume de domeniu în care s-au investit bani pentru SEO şi promovarea site-ului pe motoarele de căutare sau directoare web să fie pierdut din cauza întârzierii la plata şi să fie cumpărat apoi de către altcineva.

Există oferte foarte avantajoase ca preţ la cumpărarea numelor de domenii dar, ca orice lucru ieftin, aceste oferte au costuri ascunse. De multe ori, la fel ca şi în cazul promoţiilor companiilor de telefonie mobilă sau ale băncilor, se întâmplă ca suma iniţială să fie mică însă să apară tot felul de taxe şi clauze contractuale care fac ca pe termen lung oferta să fie chiar mai scumpă decât una normală. Aici este vorba de clauze de găzduire pe o perioadă minimă obligatorie, penalizări sau taxe ascunse pentru schimbarea registrar-ului numelui de domeniu etc.

Cumpărarea unui nume de domeniu

În mod concret, numele de domenii se cumpără. Prin achiziţionarea unui nume de domeniu deveniţi, pentru o perioadă de timp, proprietarul de drept al acelui nume de domeniu. De gestionarea acestor nume de domenii se ocupă o organizaţie creată special în acest scop numită ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Această organizaţie a acreditat un număr de reselleri (revânzători) de extensii de nume de domenii (cum este şi .ro). De la aceşti reselleri va trebui să cumpăraţi numele de domeniu pentru viitorul site web. ICANN a alocat fiecărei ţări recunoscute oficial dreptul de a gestiona printr-o organizaţie guvernamentală proprie toate numele de domenii regionale specifice ţării respective. În plus, au fost create extensii de nume de domeniu generice care pot fi achiziţionate prin intermediul resellerilor acreditaţi de ICANN. Printre aceste terminaţii de nume de domenii generice, cele mai cunoscute sunt .com, .org, .info, .net, .eu…

Dumneavoastră trebuie să găsiţi o combinaţie între un nume de domeniu şi o terminaţie de nume de domeniu care să nu fie „rezervată” de altcineva. Există site-uri web specializate care vă ajută la căutarea numelor de domeniu disponibile şi unele chiar vă sugerează variante de înlocuire dacă numele dorit iniţial nu este disponibil (ex. www.networksolutions.com pentru nume de domenii generice sau www.rotld.ro pentru nume de domenii cu terminaţia .ro).

Găzduirea numelui de domeniu

După cumpărare, numele de domeniu trebuie găzduit pe un server web. Oferta de servere pentru găzduire de site-uri web este extrem de variată şi e destul de greu de ales între ele. Sitex Design vă ajută să alegeţi un nume de domeniu adecvat pentru viitorul site, de asemenea vă poate ajuta să îl cumpăraţi şi să îl gestionaţi corespunzător. Noi vă putem oferi (opţional) şi găzduirea numelui ales pe un server web performant.