Mentenanţă (întreţinere) site

Prin mentenanţă înţelegem acţiunea periodică de întreţinere şi actualizare a conţinutului site-ului. Întreţinerea şi actualizarea conţinutului este necesară. Fie că au intervenit modificări la datele dvs. de contact, fie că doriţi să afişaţi ştirile de interes pentru vizitatorii dvs. imediat ce devin disponibile, mentenanţă este cea care are grijă ca publicul dvs. fidel să revină pe site în mod periodic.

Sub aspectul optimizării unui site pentru motoarele de căutare, mentenanţă este aproape obligatorie. Un motor de căutare care observă că o anumită pagină din site este diferită faţă de cea pe care a vizitat-o ultima dată, va înţelege că acea pagină se modifică mai des şi o va vizită din ce în ce mai des. Dacă motoarele de căutare nu sesizează modificări de la o vizită la altă, ele vor înţelege că acele pagini sunt statice şi vor reduce frecvenţa cu care vor reveni pe respectivul site, astfel că o eventuală modificare ulterioară a conţinutului va fi indexată mult mai târziu.

Cum se face întreţinerea unui site

Modificarea conţinutului unei pagini web se poate face în mai multe moduri, în funcţie de tehnologiile folosite la realizarea site-ului. O pagină web statică va putea fi modificată doar dacă se modifică direct codul sau sursa HTML folosind un editor de texte sau un program specializat în editarea paginilor web.
Site-urile dinamice pot conţine pagini al căror conţinut poate fi actualizat online folosind editoare de text specializate sau module de administrare proprii. În acest fel, mentenanţa se poate face foarte rapid şi uşor chiar de către proprietarii site-ului, fără a fi nevoie ca aceştia să posede cunoştinţe de HTML. Conţinutul paginilor este memorat într-o baza de date, iar modificările aduse conţinutului unei pagini se salvează în respectiva bază de date, fiind apoi afişate imediat în site în formă modificată.

Se recomandă site-urile construite pe baza platformelor CMS pentru că se va modifica mult mai uşor conţinutul lor. Diferenţa de preţ între un site static şi unul dinamic se poate recupera foarte rapid prin renunţarea la serviciile de mentenanţă ulterioare momentului predării unui site. Training-ul pentru utilizarea modulului de administrare a site-ului se face o singură dată la predarea site-ului şi din acel moment beneficiarul îşi poate face singur toate actualizările pe care le consideră necesare.

Vă sugerăm să alegeţi o formulă de întreţinere a site-ului web potrivită nevoilor dumneavoastră:
– Perso – verificarea lunară a bunei funcţionari a site-ului, o oră de intervenţie tehnică în fiecare lună (upgrade module, schimbare texte, imagini), salvare lunară a întregului site.
– Premium – verificarea săptămânală a bunei funcţionari a site-ului, 2 ore de intervenţie tehnică în fiecare lună (upgrade module, schimbare texte, imagini), salvare săptămânală a întregului site.
– Pro – verificarea zilnică a bunei funcţionari a site-ului, 5 ore de intervenţie tehnică în fiecare lună (upgrade module, schimbare texte, imagini), salvare zilnică a întregului site.

Dacă într-o lună este nevoie de modificări suplimentare pe site, orele suplimentare vor fi facturate la preţul de 30 euro/oră. Cronometrarea timpului lucrat se face automat prin platforma Toggl (se emit rapoarte lunare ce vor evidenţia lucrările efectuate, intervalul orar şi timpii lucraţi).