Acum 10-15 ani, dezvoltarea unui site web presupunea folosirea de cod HTML, CSS sau Flash, tehnologii destul de complexe şi care necesitau un nivel minim de cunoştinţe în domeniul programării. În ultimii ani, sistemele de management al conţinutului (CMS = Content Management Systems), precum WordPress, Joomla, MotoCMS, Drupal…, au avansat foarte mult, făcând ca realizarea unui site web să devină mai accesibilă chiar şi fără cunoştinţe tehnice în domeniul programării. Un sistem de management al conţinutului (CMS) este o platformă uşor de folosit pentru crearea de site-uri şi administrarea conţinutului lor, folosind o interfaţă prietenoasă şi fără necesitatea de a scrie cod.

Dezavantajele realizării site-urilor web statice (prin scrierea de cod HTML)

  • un site static, realizat prin scrierea de cod HTML, nu poate fi actualizat decât de către un programator web
  • costul de realizare este ridicat, iar timpul de realizare este şi el destul de lung
  • nu se obţin avantaje în ceea ce priveşte optimizarea pentru motoarele de căutare

Nu puţini au încercat să creeze propriile lor CMS-uri în speranţa că vor obţine o platforma mai simplă şi mai performanţă.

Dezavantajele încercării de a crea propriile CMS-uri

  • chiar dacă se angajează o echipa formată din câţiva programatori cu experianță, nu se va ajunge la nivelul unui CMS open source (WordPress, Joomla, MotoCMS…) pentru că aceste platforme au în spate mii de programatori şi mulţi ani de lucru
  • platformele CMS open source sunt gratuite deci infinit mai ieftine decât un CMS personal
  • datorită evoluţiei, scripturile folosite trebuiesc permanent înnoite pentru a ţine pasul cu evoluţia softului de pe serverele web şi pentru a contracara tentativele de piratare (accese neautorizate pentru furt de informaţii sau pentru a folosi resursele serverului în alte scopuri – trimitere de mesaje email în masă…). Aceste upgrade-uri costă enorm pentru un CMS personalizat
  • Adăugarea de funcţionalităţi suplimentare se poate face doar prin programarea de noi scripturi (la un CMS open source sunt disponibile zeci de mii de pluginuri, majoritatea gratuite)
  • perioada de testare ar putea să dureze ani de zile (pe când un CMS open source este testat în permanenţă de milioane de utilizatori şi eventualele erori de programare apar la iveală în câteva ore – şi ele pot fi rezolvate înainte de a produce pierderi majore)
  • documentaţiile sunt greu de realizat şi nici nu se poate beneficia de sprijinul unei comunităţi specializate.

Noi ştim că WordPress şi Joomla au suprimat multe de locuri de muncă şi că preţurile pentru realizarea unui site web au scăzut foarte mult. Este mai eficient că programatorii să lucreze pentru personalizarea platformelor open source şi pentru realizarea de noi pluginuri, astfel încât site-urile web realizate pe baza platformelor open source să corespundă nevoilor fiecărui client.

Un alt aspect ce merită discutat este cel al graficii web. De exemplu dacă avem o motocicletă Harley Davidson şi dorim să o personalizăm, vom păstra motorul (care ne asigură fiabilitatea şi performanţele cunoscute) şi vom modifică ghidonul, rezervorul, roţile… Astfel vom obţine o motocicletă care nu seamănă cu nici o altă motocicletă din lume, dar cu un motor construit într-o întreprindere ce are peste 100 de ani de experienţă şi care a fost testat de milioane de alţi motociclişti. Pentru un site web realizat cu o platformă open source CMS este acelaşi lucru: putem păstra motorul (WordPress, Joomla, Moto CMS, Drupal…) şi personaliza doar template-ul care ne va ajuta să obţinem un site unic.

Cele mai populare platforme de dezvoltare şi administrare site-uri web

WordPress

Concepută iniţial ca o platformă de dezvoltare şi administrare destinată exclusiv blog-urilor, WordPress a avansat semnificativ în ultimii ani devenind cel mai popular sistem de management al conţinutului (CMS) pentru site-uri personale, de prezentare produse, de prezentare servicii, reviste online… WordPress oferă câteva beneficii unice, printre care cele mai importante ar fi:

  • Instalare facilă – Multe companii de hosting oferă posibilitatea instalării automate. Chiar şi cu o instalare manuală, puteţi avea un site online în mai puţin de o oră;
  • Grad ridicat de personalizare – Există o mare varietate de plugin-uri sau teme create special pentru WordPress;
  • Comerţ online – dacă aveţi nevoie de un magazin online, acesta poate fi uşor implementat folosind pluginuri adiţionale (de exemplu Woocomerce).
  • Platforma WordPress poate fi instalată şi folosită gratuit de către oricine. Există multe teme şi plugin-uri gratuite, dar şi premium;
  • Comunitate mare – Având milioane de membri activi, comunitatea WordPress este una dintre cele mai importante din lume, ceea ce se traduce prin acces facil la suport.

Bineînţeles, platforma WordPress nu este perfectă. Una dintre cele mai frecvente probleme este legată de faptul că, odată cu creşterea site-ului, necesarul de resurse creşte semnificativ. De asemenea schimbările în modul de funcţionare al platformei sunt destul de dificil de implementat. Totuşi, aceste dezavantaje pun probleme în cazul site-urilor foarte mari, care au sute de mii de vizitatori pe zi, iar în acest caz poate fi necesară o platformă mai robustă. În cazul începătorilor sau a site-urilor de mici dimensiuni, WordPress rămâne însă cea mai bună alegere.

Pagina oficială WordPress: https://wordpress.org

Joomla

Joomla a fost de multe ori caracterizată ca o soluţie de compromis între WordPress şi Drupal. Este un puternic sistem de management al conţinutului, care poate rula foarte bine pe majoritatea configuraţiilor de servere web. Configurarea şi administrarea acestei platforme sunt puţin mai complicate decât în cazul WordPress, însă necesită mai puţine cunoştinţe tehnice decât Drupal.

La fel ca şi în cazul WordPress şi Drupal, există multiple pluginuri şi teme disponibile pentru Joomla, astfel încât site-ul dezvoltat pe această platformă poate fi personalizat în funcţie de dorinţele fiecăruia. Alte avantaje ar fi:

  • Reţele sociale – Probabil cel mai mare avantaj al acestei platforme. Joomla oferă posibilitea de a crea foarte uşor şi rapid site-uri de socializare;
  • Comerţ online – Dacă aveţi nevoie de un magazin online, acesta poate fi uşor implementat folosind Joomla. Este adevărat că şi WordPress şi Drupal permit implementarea unui magazin online, însă pe Joomla este mult mai uşor, oferind suport nativ pentru această funcţie;
  • Uşurinţă în utilizare – După părerea majorităţii utilizatorilor, Joomla a reuşit să găsească o cale de mijloc între uşurinţă de utilizare caraceristică WordPress şi puterea şi robusteţea oferite de Drupal. Chiar dacă majoritatea utilizatorilor vor putea instala şi administra un site pe Joomla fără asistenţă tehnică, vor există câteva situaţii în care va fi nevoie de ajutor specializat.
  • Suport din partea comunităţii – Chiar dacă pentru Joomla nu există la fel de multe resurse educative ca pentru WordPress, portalul comunităţii utilizatorilor de Joomla conţine multe informaţii şi puteţi obţine acolo răspunsuri la majoritatea întrebărilor.
  • Este gratis – La fel ca şi WordPress şi Drupal, utilizarea platformei este gratuită.

Joomla este apreciată de către dezvoltatori pentru uşurinţă de utilizare şi pentru puterea sa. Cei de la Joomla au reuşit să creeze o platformă foarte bună, ce îmbină avantajele WordPress şi Drupal. Popularitatea Joomla este în creştere în ultimii ani şi probabil că va continuă să crească, fiind alegerea perfectă pentru cei care caută o soluţie mai puternică decât WordPress, dar mai uşor de folosit decât Drupal.

Pagina oficială Joomla: https://www.joomla.org.

MotoCMS

MotoCMS este o platforma lansată în 2008 şi ea nu este o platforma gratuită (preţul său fiind de aproximativ 150 eur). Din păcate, nici plugin-urile add-on nu sunt gratuite, în schimb 96% din clienţii care au ales MotoCMS sunt mulţumiţi de suportul tehnic oferit de cei care au lansat această platforma (suport tehnic disponibil 24 ore din 24 şi 7 zile din 7 prin chat live, telefon sau e-mail).
MotoCMS este o soluţie bună pentru cei care doresc un site simplu, uşor de construit şi de administrat.

Pagina oficială MotoCMS: http://www.motocms.com

Drupal

Drupal este o platforma open-source, preferată în special de utilizatorii mai tehnici. Fiind o platformă foarte puternică, cu un consum de resurse mai mic decât WordPress, poate fi folosită pentru orice fel de site, de la blog-uri simple şi până la portale de conţinut pentru mari corporaţii.  Cele mai importante avantaje oferite de Drupal ar fi:

  • Tehnologie avansată – Drupal este cea mai avansată platformă dintre cele trei prezentate în acest articol. Consumul de resurse este semnificativ mai mic decât în cazul WordPress, astfel încât nu va fi nevoie de upgrade la un pachet de găzduire web superior
  • Performanţă avansată – Site-urile web create în Drupal sunt, de obicei, mult mai rapide. Evident, încărcarea cu plugin-uri poate scădea viteza de răspuns a site-ului
  • Personalizare – Site-urile pot fi personalizate prin opţiunile de configurare existente, dar şi prin diferite teme sau plugin-uri create de dezvoltatori. Pentru cei cu suficiente cunoştinţe tehnice, există chiar posibilitatea de editare a fişierele de bază ale platformei. Astfel, Drupal este cea mai flexibilă platformă dintre cele trei.
  • Gratuită – Puteţi descarcă, instala şi folosi Drupal gratuit.

Drupal este cea mai puternică platformă de management al conţinutului, însă această putere vine însoţită şi de câteva dificultăţi pentru dezvoltator. Oricine consideră Drupal ca opţiune pentru crearea sau migrarea unui site, trebuie să aibă cunoştinţe minime de HTML, PHP şi alte limbaje comune de programare. Nu este nevoie de un nivel avansat, dar va fi nevoie de cunoştinţe tehnice pentru a identifica problemele în funcţionare şi de a înţelege mesajele de eroare.

Pentru a construi un site folosind Drupal, va fi nevoie, în primul rând, de înţelegerea modului de funcţionare din spatele platformei, iar curba de învăţare este una destul de abruptă. De asemenea, dacă site-ul tău creşte dincolo de dimensiunile unui simplu blog sau al unei pagini de prezentare, s-ar putea să aveţi nevoie de ajutor, dacă nu sunteţi o persoană foarte tehnică. Chiar şi aşa, Drupal rămâne o puternică soluţie pentru site-uri de mari dimensiuni ce necesită performanţă şi un grad mare de personalizare.

Pagina oficială Drupal: https://www.drupal.org

Care este cea mai bună platforma pentru realizarea unui site web?

Fiecare dezvoltator are preferinţele sale şi probabil va încerca să argumenteze că una dintre ele este cea mai bună. În realitate însă, fiecare situaţie este diferită şi fiecare site are necesităţi diferite. Astfel, întrebarea corectă ar fi: Care este platforma potrivită pentru site-ul meu?

Pentru cei care doresc să creeze un blog personal sau o pagină simplă de prezentare a afacerii lor, WordPress este cea mai bună alegere.

Dacă doriţi să implementaţi un site complex, cu funcţionalităţi multiple şi care anticipați că va creşte foarte repede, Drupal ar putea fi alegerea potrivită. Joomla reprezintă alegerea cea mai bună pentru o soluţie de mijloc.

Poate părea o alegere dificilă, însă dacă analizaţi cu atenţie care ar fi nevoile dumneavoastră şi sunteţi sincer în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe tehnice (sau preţul pe care sunteţi dispus să-l plătiţi pentru suport specializat), veţi putea face alegerea corectă.

 

WordPressJoomlaMotoCMS
Logo  wordpress-logojoomla-logomotocms-logo
Site oficialwww.wordpress.orgwww.joomla.orgwww.motocms.com
Pret (CMS + template)0 € – 50 €0 € – 67 €99 € – 139 €
DescriereWordPress cea mai populară platformă pentru bloguri și site-uri de prezentare pentru care veți găsi sute de mii de plugin-uri și teme (gratuite și plătite). Poate fi folosit (împreună cu Woocomerce) și pentru mici magazine online (nerecomandat pentru magazine cu peste 1000 de produse).Joomla este un CMS, care permite crearea de site-uri și aplicații web. Este mult mai complexă decât WordPress și necesită mai multă experiență de dezvoltare. Este considerat mai puțin flexibilă și mai puțin sigură.MotoCMS este un CMS care permite crearea de site-uri web Flash si HTML. Este potrivit atât pentru dezvoltatori web profesioniști  cât și pentru proprietarii de mici site-uri.
Cea mai recentă versiune (la data scrierii articolului)WordPress 4.6.1 (octombrie 2016)Joomla 3.6.2 (octombrie 2016)MotoCMS 3.0.22 (octombrie 2016)
Limbaj de programarePHPPHPPHP
Baza de dateMySQLMySQLfără bază de date
Cerințe găzduirePHP 5.2.4 +, MySQL5.0+PHP 4.3.1 or 4.4.7 (recommended), MySQL 3.23 +, Apache 1.3 +, IIS 6, 7 (recommended)PHP 5.2. (Zend Optimizer v3.3 ) or 5.3 (Zend Guard Loader v5.5 )
LicentaOpen SourceOpen SourceLicenta platita
Template-uri disponibileDaDaDa
Conținut pachet temăDoar temăDoar temăFișierele temei în format Flash sau HTML și motorul MotoCMS
Drag and Drop layoutDaNuDa
Editor WYSIWYGDaDaDa
Editor de imaginiNuNuDa
Comanda UndoNuNuDa
Galerie mediaDaDaDa
Coș de cumpărăturiPluginAdd-onWidget eCommerce separat
Mobile friendlinessDaDaDa
Optimizare de bază pentru motoare de cautareDaDaDa
SuportForum, blogForum, blogForum, blog, chat live chat, sistem de tichete, telefon 24/7
Hartă sitePluginPluginfisier XML (inclus)