Optimizarea unui text pentru motoarele de căutare necesită tehnici editoriale şi tehice pe care le vom prezenta în acest articol. Citiţi cu atenţie pentru a învăţa cum să scrieţi pentru SEO, dar mai ales pentru vizitatori. Optimizarea descrierilor de produse, a textele introductive cu privire la secţiunile din site, postările de pe blog vă vor părea activități ușoare și chiar naturale!

Optimizarea textelor pentru motoarele de cautare:

  • evitaţi cuvintele fără sens care vor dilua densitatea cuvintelor cheie
  • evitaţi metaforele şi cuvintele cu mai multe înţelesuri pentru a nu deruta motoarele de căutare
  • evitaţi repetarea frecventă a aceluiaşi cuvânt cheie
  • îmbogăţiţi textul dumnevoastră cu cuvinte specifice despre produsul sau articolul prezentat
  • respectaţi ordinea semantică a tagurilor H1 şi H2
  • evidenţiaţi ideile principale cu tagurile <strong> şi <em>
  • evitaţi să folosiţi tagurile semantice pentru proprietăţile lor grafice
  • cireaşa de pe tort, scrieţi pentru a fi citit, luaţi în calcul formatarea textului

Google și alți roboți nu citesc ca și oamenii

Într-adevăr, Googlebot şi alte motoare de căutare nu vor citi ca un om, ci conform propriilor tehnici. Acestea vor clasifica pagina dumneavoastră într-un domeniu de activitate şi vor compara textul dumneavoastră cu cel al paginilor similare. Fiecare cuvânt are greutatea (importanța) sa!
Puteţi indica roboţilor de căutare, cuvintele cheie ale paginii prin adăugarea unui fragment de cod numit tag, aceste cuvinte urmând a fi cotate mai mult decât altele similare dar care nu se regăsesc în aceste taguri. Pentru evidențiere puteţi folosi etichete semantice <strong> şi <em> şi chiar <b> şi <i> (versiuni non-semantice ale bold-ului şi italic-ului) care sunt oficial recunoscute de Google. Se recomandă folosirea tagurilor H2, H3 … H6. (H vine de la heading), în care veţi folosi de asemenea cuvinte şi/sau expresii cheie dar respectând ierarhia titlurilor şi regulile de optimizare.

Ce trebuie să reţinem despre semantică

Iată ce trebuie să reţinem despre semantică şi nu ceea ce citim pe site-urile cu vocabular tehnic foarte specializat.
Cum am promis la începutul articolului, vă vom prezenta câteva tehnici de redactare WEB foarte simple şi practice pentru a obţine texte optimizate pentru motoarele de căutare care vă vor ajuta în ameliorarea poziţiei site-ului dumneavoastră în indexarea Google:

Construiţi un glosar de termeni cu care veţi lucra

Descrieţi produsul, opţiunile şi funcţionalităţile sale şi chiar descrieţi serviciile oferite legate de respectivul produs. Construiţi un glosar de termeni în care puteţi prezenţa detalii despre anumite opţiuni şi funcţionalităţi mai deosebite.

Avantajele acestei tehnici de scriere:

  • roboţii vor înţelege mai uşor sensul textelor dumneavoastră
  • veţi utiliza mai puţine cuvinte fără sens
  • textul dumneavoastră va avea o concentraţie mai bună de cuvinte cheie
  • cititorii vor înţelege mai uşor prezentarea dumneavoastră

Evitaţi cuvintele cu ambiguităţi şi care au un al doilea sens

Roboţii nu sunt oameni, ei nu pot înţelege cuvinte cu sens multiplu sau metafore. De exemplu: recitiţi textele dumneavoastră şi eliminaţi exprimările străine sectorului dumneavoastră de activitate şi metaforele.
Acordaţi o atenţie sporită ambiguităţii lexicale generate de omonime. Evitaţi un termen care poate fi interpretat în mai multe sensuri.
Exemplu: avocatul pledează în instanţă
Exemplu: Ministrul Justiţiei a primit un duş rece

Verificaţi tagurile folosite

Începeţi prin a elimina tagurile folosite abuziv (<strong> , <em>), de obicei pentru proprietăţile lor grafice.
Acum, că aţi conceput un text cu scopul de a obţine o bună poziţionare pe un anume cuvânt cheie, utilizaţi punerea în valoare, nu pe acelaşi cuvânt cheie, ci şi pe variaţii ale acestuia. Luaţi în considerare utilizarea de verbe şi adjective din aceeaşi familie ca şi cuvintele cheie.
Asta este valabil în cazul în care s-a făcut un studiu asupra cuvintelor cheie pentru acea pagină – apelaţi la o agenţie SEO pentru aceste studii.

Avantajele acestei tehnici de optimizare:

  • avansaţi în SERP (Search engine results page) pentru cuvintele cheie ţintite
  • obţineţi o mai bună poziţionare pe variaţii de cuvinte cheie cu concurenţă mai mică, ceea ce va duce la creşterea traficului
  • evitaţi supraoptimizarea şi densitatea exagerată de cuvinte cheie imporante (pentru a evita declasarea în motoarele de căutare)

Scrieţi pentru a fi citit, atenţie la formatarea textului

Este mai mult un sfat decât o tehnică, gândiţi-vă că textele dumneavoastră nu sunt scrise doar pentru motoarele de căutare. Google nu poziţionează (încă) o pagină după greşelile de ortografie sau după formatarea textelor. Folosiţi paragrafe de maxim 3 fraze, fraze scurte de 10 până la 20 de cuvinte, pentru a uşura citirea acestor texte pe ecranul unui computer. Lizibilitatea poate fi clasificată după un algoritm (Flesh Kinkaid, Gunning Fog…) ce conţine criterii ca dimensiunea cuvintelor sau a frazelor. Google însuşi verifică dacă textele sunt lizibile şi pe dispozitivele mobile.

Concluzii

În concluzie, putem spune că este important să se optimizeze o pagină pentru o bună poziţionare în motoarele de căutare, dar cel mai important este să păstraţi vizitatorii pe site, prezentându-le un conţinut util şi uşor de citit. De câţiva ani, aceste criterii de performanţă în marketing sunt luate în calcul de către algoritmii folosiţi de motoarele de căutare precum Google. Prin urmare, noi spunem că niciodată nu este suficient să aveţi un bun SEO ci trebuie să şi comunicaţi cu vizitatorii dumneavoastră.